Bizi Arayın: 0378 228 57 00

Kırtepe mah. Cumhuriyet cad. No:23/2, Bartın Kroki

Diş Fırçalama

Dişlerin günde en az iki veya üç kez ve en az 2-3 dakika fırçalanması gerekir. Ancak esas önemli nokta,
dişlerinizi doğru fırçalamayı bilmektir.

DİŞ FIRÇASININ SEÇİMİ

Diş fırçaları boyut, şekil, fırça kıllarının dizilimi ve sertliklerine göre değişiklik gösterir. İyi bir diş fırçası ağzın tüm bölgelerine ulaşabilmelidir. Kişi tarafından kullanım kolaylığı ve fonksiyonu, fırça seçiminde önemli olan iki faktördür.

Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit fırça kılı vardır. Her iki fırça kılı çeşidi de etkin olmasına karşın, dayanıklılığı, elastikiyeti ve boyutlarındaki standartlık nedeniyle naylon fırça kılları daha avantajlıdır. Doğal fırça kılları kolaylıkla deforme olur ve parçalanır, dolayısıyla kontaminasyon riski artar.

Orta sertlikte kıl yapısına sahip, kılları yuvarlatılmış fırçalar tavsiye edilmektedir.
Fırça sapının özellikleri tamamen kişiye bağlıdır. Kişinin eline rahatça oturan, rahat kullanabileceği bir fırça sapı tercih edilmelidir.
Özetle, rutin kullanım için düz saplı, düz yüzeyli, orta sertlikte, yuvarlak uçlu, naylon kıllı fırçalar kullanılmalı ve 3 ayda bir değiştirilmelidir.


ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇALARI

Günümüzde pekçok insan daha etkili olduğu düşüncesiyle elektrikli diş fırçalarını tercih etmektedir. Ancak, kişi ellerini kullanabildiği sürece, elektrikli diş fırçalarının manuel fırçalara herhangi bir üstünlüğü yoktur. Önemli olan diş fırçasını doğru kullanmaktır.

 



DİŞ MACUNU

Günümüzde değişik özellikler gösteren diş macunları piyasaya sürülmektedir. Diş macunlarının içine çeşitli maddelerin ilavesiyle, plak, çürük, diştaşı ve hassasiyet önleyici etkiler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Fluoridin çürük önleyici veya çürük oluşumunu azaltıcı etkisi kanıtlanmıştır. Bu nedenle fluoridli diş macunları tercih edilmelidir.

Diş macunu leblebi tanesi büyüklüğünde, fırça kılları arasına yerleştirilmeli ve fırçalama süresince macunun dişle teması sağlanmalıdır. Diş macunu sadece fırçalamayı kolaylaştırıcı bir ajandır.
Diş macununun yapısındaki partiküllerin büyüklüğü ve miktarı, diş fırçalama sırasında diş yüzeyinde meydana gelen aşınma ile doğru orantılıdır. Mümkün olduğunca aşındırıcı özelliği yüksek olan, beyazlattığı iddia edilen diş macunları tercih edilmemelidir.

Özetle uzun korumalı, fluoridli diş macunları kullanılmalı ve aşındırıcı özelliklerin farklı olarak uygulanması amacıyla diş macunu arada bir değiştirilmelidir.


DİŞ FIRÇALAMA TEKNİKLERİ

Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.

1. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.
Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.

 

GÜNDE EN AZ 2 KERE DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYINIZ.
GECE YATMADAN ÖNCE MUTLAKA FIRÇALAYINIZ.


Doğru diş fırçası ve diş ipi kullanınız. Diş ipi ile yapacağınız günde 1 kerelik temizlik fırçanın yapacağı temizliğe destek olacaktır. Yemeklerden hemen sonra dişlerinizi fırçalamayınız. Asit seviseyindeki hızlı artış zaten dişlere olumsuz etki yapacağı için, fırçanın yapacağı haraketler dişler üzerinde tahribata yol açabilr. 30 dk içinde ağızdaki asit seviyesi tükrük yardımıyla tampolanacaktır.

İdeal diş fırçasının özellikleri:

  • Fırça başı kısa olmalı
  • Kılları yuvarlak olmalı
  • Orta sertlikte olmalı
  • Ailenin her ferdi kendi fırçasını kullanmalı
  • 3 ayda bir değiştirilmelidir.



FLUOR:

Fluor dişlerin kaderini değiştirebilecek kadar önemli bir maddedir. Dişler oluşurken minenin yapısına girmekte ve dişi çürümeye son derece dayanıklı bir hale getirmektedir. Çeşitli şekillerde uygulanabilmektedir. En iyisi içme sularında fluor bulunmasıdır. Ülkemizde içme suları fluorlu olmadığından, bu maddenin diş hekiminin tavsiyesine göre tablet şeklinde verilmesi, ayrıca altı aylık kontrollerde yüzeysel olarak uygulanması uygundur. Fluoridler fluorun kimyasal tuzlarıdır. İçme suyunda ve tuzda bulunurlar.
Fluor, vücutta kemiklerde depolanmaktadir. Diş minesinin demineralize olmasını yani yumuşayıp çürümesini önler. Bakterilerin besinlerden şeker üretimini yavaşlatır. Özellikle çocuklar için dişlerin gelişim safhalarında çok önemlidir. Yüzeyel fluor uygulamaları pedodontistimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Yetişkinler de fluroidli diş macunları, jelleri veya ağız gargaraları kullanmalıdırlar.
Yüksek doz fluor alınımı dişlerde renkleşmeye neden olur, estetiği bozar. Ayrıca kemiklerde fazla birikerek kemik fluoruzuna neden olur

 

(0) 378 228 57 00


Ayrıca randevu formumuzu doldurarak da randevu taleplerinizi bize iletebilirsiniz:

randevu formunu doldurun